AKTUELNO

O infektivnim bolestima, aktuelnoj epidemiji morbila, kao i merama kažnjavanja za roditelje koji ne vakcinišu svoju decu, za NOVO JUTRO govorili su prof. dr Dragan Delić sa Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Milan Marinović, predsednik prekršajnog suda.

Dve osobe iz Beograda umrle su zbog komplikacija izazvanih malim boginjama. Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu prijavila je smrt osoba od 30 i 43 godine, koje su imale upalu pluća.

To je ukupno devet žrtava od ove zarazne bolesti u glavnom gradu.

- U 21 veku mi nismo sami na ovoj planeti, postoje i mikroorganizmi. U ovom trenutku oko 5000 virusa su aktuelni u humanoj medicini. A oko 320000 virusa u životinjskom svetu. Ovo što se sada dešava je potpuno predvidljivo i očekivano. Bilo je samo pitanje vremena kada će se ovo desiti - rekao je dr Dragan Delić.

Kako kaže, ukoliko obuhvat vakcinacije padne na ispod 60 odsto pitanje je samo vremena kada će se to desiti i odakle će ta infekcija doći.

Foto: Printscreen

- Virus morbila ima neke osobine koje ga razlikuju od ostalih virusa. Recimo, jedna osoba će preneti na petnaest osoba tu infekciju. Takođe, kod morbila je simptomatično da sve osobe koje nisu imune ukoliko su bile u kontaktu sa nekim ko ima male boginje, i on će ih dobiti - rekao je dr Delić.

Na svu sreću morbili su najčešće dobroćudnog toka, jedna benigna samoograničavajuća bolest. Međutim, sve infektivne bolesti, pa i morbile, imaju jednu bitnu osobinu, a to je da imaju nepredvidljiv tok.

- Plus virus morbila ima jednu veoma bitnu osobinu, dovodi do obaranja imuniteta - rekao je dr Delić.

- Roditelji koji ne vakcinišu decu podležu određenim kaznama. One se mogu kretati od 30000 do 150000 dinara. U 2016. zakon je donet i bilo je svega 47 predmeta u 2017. 382 predmeta, ali kod svega njih osmoro je izrečena novčana kazna - rekao je Marinović.

Kako kaže, nažalost, protiv mnogih koji su vodili anti-vakcionu kampanju nisu podnete prijave.

Foto: Printscreen

- Neko zarad svoje lične promocije pravi veliku štetu i to mora biti sankcionisano. Sa tim se ne treba igrati. Nije u redu da pozivaju ljude na ponašanje na koje oni ne bi pristali - rekao je Marinović.

- Mi se razlikujemo i tok i ishod neke infektivne bolesti zavisi pre svega od čoveka koji je inficiran. Pre svega zavisi i od samog infektivnog agensa koji podleže mutacijama. To je složen i nepredvidljiv proces - rekao je dr Delić.

Mnogo lekari nisu videli morbile i nisu imali iskustva sa njima, nemaju predstavu kako izgledaju i nisu skroz kompetentni da je prepoznaju ni da ih leče.

#Doktor

#Kazna

#Vakcina

#morbile

'